Festival | Previous Editions

TiiLT

Finding roots in the formal geometries of the labyrinth and the many informal camping traditions in the Canadian landscape, TiiLT is a transformable and inhabitable place for visitors to act, or to idle, however they may be inclined.

Each structure may be flipped between two orientations, responding to the position of the sun, offering alternating views and shifting pathways through the site. The toggling movement conjures a school of fish, or a flock of birds, flitting in opposite directions yet connected as a whole. The straw-like lightness of the structures and the white skin recall a field of floral blooms, contrasting the surrounding green landscape and blue sky.

TiiLT challenges the notion of the garden in creating an interactive environment that is part sculpture and part landscape - to evoke a sense of place and beauty from modest elements. TiiLT provides simple, intimate, shaded spaces in congregation, retrieving memories of long days in short seasons, time spent alone and among neighbours, embracing the feeling of shared disconnection, together.

Architect: SRCW Sean Radford, Chris Wiebe

Years of exhibition: 2016, 2017

 
[ New Search ]